Dijagnostika i pretrage

Riječ je o najsuvremenijim metodama otkrivanja abnormalnosti koje su nastale kao posljedice određenih bolesti i stanja. U današnje vrijeme osim dobrog i temeljitog kliničkog pregleda potrebno je imati i dobre uređaje za dijagnostiku, što smo Vam kod nas i osigurali.

  • Ultrazvuk vrata
  • Citološka punkcija pod kontrolom UZV
  • Color doppler karotida i vertebralnih arterija
  • Audiometrija
  • Timpanometrija
  • Digitalna dermatoskopija

ULTRAZVUK VRATA

Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeči valove zvuka. Ova metoda koristi malu ultrazvučnu sondu jačine između 10-15 MHz (naša sonda je jačine 13 MHz) i gel kako bi tijelo pacijenta izložili visoko frekventnim valovima zvuka i ne koristi ionizirajuće zračenje (kao rentgen) stoga je bezopasan u potpunosti.

Za ultrazvuk su pogodni svi pacijentikoji su primijetili izrasline na vratu u vidu kvržica, upale, problema s osjećajem knedle u grlu, otežanog disanja tj. nedostatka zraka u području vrata, problema sa štitnjačom, žlijezdama slinovnicama i limfnim čvorovima.

DOPPLER KAROTIDA I VERTEBRALNIH ARTERIJA

Ultrazvukom je moguće prikazati strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama. Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila. Njime se može procjeniti suženje, odosno izgled krvnih žila i na vrijeme prevenirati neželjeni incident poput moždanog udara.

CITOLOŠKA PUNKCIJA POD KONTROLOM ULTRAZVUKA

Ovo je metoda izbora nakon ultrazvučnog pregled ili nalaza kojim se ne može sa sigurnošću reći o kakvoj promjeni je riječ. Liječnik specijalist kliničke citologije izvodi punkciju tankom iglom promjera 0,6 mm. Radi se o gotovo bezbolnom postupku koji traje svega 30-40 sekundi, a izuzetno je važan u utvrđivanju dijagnoze. Preparat uzet aspiracijom sumnjive promjene, nakon posebne obrade, mikroskopski se analizira te se na taj način dolazi do dijagnoze.

AUDIOMETRIJA

Audiometrija je metoda kojom specijaliziranim uređajem (audiometrom) dobivamo točne podatke o gubitku sluha. Ova metoda je bezbolna, može se primjeniti već u djece od pet, šest godina pa sve do najstarije populacije. Za ovo ispitivanje potrebna je dobra suradnja pacijenta. Rutinski se ispituje zračna i koštana vodljivost zvukova. Zračna vodljivost zvuka ispituje se preko slušalica posavljenih na uši ispitanika, kod koštane, vodljivost se ispituje malim vibratorom koji se postavlja iza uha pacijenta. Emitiranjem tonova različitih frekvencija i jačina preko slišalice ili vibratora ispituje se stanje sluha, a na temelju zabilježenih podataka (audiogram) liječnik specijalist može donijeti zaključke o pojedinim vrstama oštećenja sluha.

TIMPANOMETRIJA

Timpanometrija je objektivna mjerna metoda kojom se ispituje prijenosni mehanizam srednjeg uha ( bubnjići, lanac slušnih koščica, bubnjište i Eustachijeve cijevi). Ovo je izuzetno važna kvantitativna metoda koja iskusnim specijalistima našega Centra značajno pomaže u procjeni vrste i stupnja oštećenja funkcije srednjeg uha.

Rezervirajte svoj termin