"imam problema sa štitnjačom!"

Ovo je fraza koju gotovo svakodnevno čujemo od kolega na radnom mjestu, u tramvaju ili od poznanika kavi.

Što se  zapravo događa i koliko ozbiljno treba shvatiti bolesti štitnjače?

Bolesti štitnjače u današnje vrijeme definitivno su jedne od najčešće dijagnosticiranih i liječenih stanja.

Mnogi su razlozi koji se povezuju s bolestima štitnjače, neke od njih su obiteljsko nasljeđe, ionizirano zračenje, sklonost autoimunim bolestima i slično.

UniMedic Centar s timom vrhunskih stručnjaka dijagnosticira, liječi, ukoliko je potrebno i operira te kasnije prati pacijente s bolestima štitnjače.

Učestalost bolesti štitnjače je 6:1 na stranu žena, te se stoga u današnje vrijeme smatra da bi se svaka žena u dobi od 30 godina trebala javiti svom liječniku radi ultrazvuka štitnjače. Radi se o ugodnoj, brzoj, neškodljivoj i izrazito korisnoj dijagnostičkoj metodi gdje se u kratkom roku može uvelike pomoći pacijentu. 

U UniMedic Centru težimo također i edukaciji pacijenata o bolestima štitnjače.

Najveća zabluda oko tumora štitnjača je ta što se čvor u štitnjači u narodu povezuje s poremećenim hormonima štitnjače. Istina je potpuno drugačija – u više od 95%  slučajeva hormoni štitnjače su uredni u trenutku dijagnosticiranja karcinoma. Stoga je  iznimno važno svaki put kada se posumnja na bilo kakvu bolest štitnjače učiniti i hormone štitnjače ali obavezno i ultrazvuk štitnjače.

Čim  postavimo ultrazvučnu sumnju na tumorski proces, odmah se vrši i citolološka punkcija, gdje se tankom iglom (tanjom od 1 mm) uzme mali uzorak tkiva koji se kasnije analizira mikroskopski. Metoda je  bezbolna, brza i sigurna.

Liječenje bolesti štitnjače je uz pomoć lijekova, no ako se postavi sumnja na tumorski  proces – jedina metoda liječenja je operacija štitnjače.

Odstranjenje cijele štitnjače zahtjeva nadomjesnu hormonsku terapiju, dok kod odstranjenja samo polovine žlijezde (lobektomija) potrebe za hormonskom terapijom su prisutne u 50%  bolesnika.

Komplikacije zahvata su rijetke s obzirom na usavršene operativne tehnike i mogućnosti, a tiču se uglavnom oštećenja živca za glasnice što se manifestira, najčešće prolaznom, promuklošću i mogućim prolaznim poremećajem metabolizma kalcija zbog slabije opskrbe krvlju paratiroidnih tjelešaca stoga je nerijetko potrebno uzimati nadomjesnu terapiju kalcijem nakon odstranjenja cijele štitnjače do maksimalno 3-4 tjedna postoperativno.

S potpunom sigurnošću i povjerenjem nam se obratite za pomoć oko tegoba sa štitnjačom. Ovdje smo kako bi Vam omogućili trajno riješenje problema.


Autor teksta: Boris Ivkić, dr.med. Specijalist otorinolaringologije